Sociale dienstverlening op de schop

De afgelopen 12 jaar bouwde Tielt-Winge, onder leiding van Fons Lemmens één van de sterkste OCMW werkingen van de regio uit. Dit werd op de nieuwjaarsspeech van OpenVLD door Burgemeester Beeken zelf nog bevestigd.

Het koude, kille beleid van Wouter Beke op Vlaams niveau, inspireert nu ook onze lokale CD&V schepen voor Sociale Zaken. In het beleidsplan en ook in de Tielt-Wingse van februari valt te lezen dat de gemeente wil evolueren naar een slanker OCMW en zich gaat focussen op de zogenaamde kerntaken zoals armoedebestrijding. Na 1 jaar oppositie is de afbouw dus al begonnen.

Welke acties ze gaan ondernemen rond bv. armoedebestrijding is ons alvast een raadsel aangezien er hiervoor geen enkele euro gemeentelijk budget voorzien is in de komende 5 jaar. Een kerntaak waar je geen budget tegenover stelt???

Dat hun trouwe partner N-VA, net als op Vlaams niveau, hun mening deelt hoeft niet te verbazen. SAMEN deelt deze alvast niet. Permanente evaluatie van de dienstverlening is inderdaad nodig, maar voor ons zijn o.a thuiszorg en kinderopvang wel een kerntaak van de sociale dienstverlening. Het niet vervangen in geval van pensionering verhoogd de werkdruk.

Fons Lemmens: Als je openbare poetsdienst alleen maar doet wat een dienstenchequebedrijf doet dan heeft het geen meerwaarde. Maar het OCMW-personeel kan ook eenzaamheid wegnemen en problemen detecteren. Het OCMW personeel is veel meer dan enkel maar een poetsdienst.

De babbel met de poetshulp vinden de meeste cliënten het allerbelangrijkste en dat is precies wat onze poetshulpen extra aanbieden.

Ook de verhuis van de OCMW diensten naar het gemeentehuis en de verkoop van het gebouw in Sint-Joris-Winge doet onze wenkbrauwen fronsen. Nog geen 10 jaar geleden investeerde de gemeente 700.000€ in het isoleren en multifunctioneel maken van deze site. Deze nu verkopen voor 350.000€ (geschatte waarde) is dan ook totaal absurd. Wij stellen dan ook voor om alle “sociale” diensten in het Sociaal Huis te centraliseren. Sociale Dienst, thuisdiensten, kinderopvang, Hartje Hageland, Sacha, …

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *